El passat dia 27 de febrer es va celebrar la VI Conferència Catalana “Tinguem cura del planeta” a Barcelona, a la que van assistir un total de 29 centres d’arreu de Catalunya amb més de 100 alumnes.
L’Escola El Cim, adherida a la xarxa d’Escoles Verdes- XESC i a la xarxa local Agenda 21 Escolar de Vilanova i la Geltrú, és una de les escoles catalanes que cada any participa al projecte, renovant els seus compromisos vers el medi ambient.
El projecte CONFINT es consolida any darrera any des que va néixer a la Conferència Internacional de Brasília (2010) i renova anualment els compromisos adquirits per els centres a les conferències catalanes, que apleguen joves alumnes d’arreu del territori català. La metodologia pròpia del projecte CONFINT fa que els joves alumnes siguin els protagonistes en totes les parts del procés: decidir el problema a investigar, parlar-ne amb el màxim d’agents i acordar accions i compromisos per millorar els problemes mediambientals.
Seguint la metodologia del projecte CONFINT, “Jove educa a jove, Jove escull a jove”, l’Enzo Oliver, el Rafa Pino, l’Arnau Giró, i la Mariona Muñoz, representants del grup d’ecodelegats de la nostra escola, van explicar el nostre projecte a la resta de joves d’altres centres. Entorn al Projecte CONFINT, ens hem proposat investigar el problema del malbaratament alimentari i la prevenció de residus. Fent un estudi a l’escola i a l’entorn local hem esbrinat que el malbaratament és un problema vigent a la nostra societat. Contrastant altres fonts, hem vist que gairebé una tercera part del menjar que es produeix al món, es llença abans de ser consumit.
Per aquesta raó, vam parlar-ne amb tots els alumnes de l’escola i entre tots vam investigar quines accions es poden fer des de l’escola, a casa, als restaurants i als establiments d’alimentació per mirar d’evitar el malbaratament. Amb tot aquest treball volem conscienciar tothom i intentar contribuir a solucionar aquest problema que afecta tot el món.
Després d’una jornada plena d’experiències en la que els joves i els professors dels centres adherits al projecte comparteixen i aprenen noves experiències, els joves dels centres escullen per votació quins companys els representaran l’any següent a la conferència estatal. Cal destacar que l’Enzo Oliver es troba entre els més votats com a possible representant català per a la Trobada Estatal que està prevista pel curs vinent.
“Si no és ara, quan? Si no sóc jo, qui?”, aquest és el lema dels joves alumnes de secundària dels centres adherits al projecte CONFINT que treballen durant tres anys consecutius, amb els objectius d’enfortir la participació dels centres en la sensibilització vers la cura del medi ambient, fomentar el compromís i la responsabilitat del joves, i potenciar la seva capacitat d’acció vers les solucions mediambientals.