La biblioteca
La vida d’aula passa per tot allò que succeeix a la classe, i a partir de la conversa amb un diàleg significatiu evoluciona cap a l’aprenentatge. A partir d’aquí es creen les situacions d’aprenentatge que pretenen resoldre, amb la implicació activa i investigativa d’alumnes i mestres, les preguntes i problemes que ens plantegem per comprendre el nostre entorn i la realitat del món.
Els nens i nenes d’I3 vam rebre una carta de la Ratoliva en què ens deia que tenia moltes ganes de venir a l’escola per conèixer-nos!
Després d’aquesta il·lusionant i motivadora visita de la Ratoliva, a la classe vam estar recordant i parlant d’on viu i on està casa seva.
Mestra: Què és una biblioteca?
Nens/es: Un lloc on hi ha contes!
Mestra: Quants llibres i contes hi ha?
Nens/es: Mooolts!! Aquí a la classe en tenim una! A la classe del meu germà també! I a la classe de dalt de les meves cosines també hi ha una biblioteca!
Mestra: Com podem saber quantes biblioteques tenim a l’escola? Què podem fer?
Nens/es: Doncs les comptem!
Mestra: Com recordarem les que anem comptant?
Nens/es: Les apuntem en una pissarra!
Nens/es: Sí, fem una llista!
A partir d’aquesta conversa tan interessant entre Bastoners i Diables vam anar classe per classe a preguntar si tenien una biblioteca d’aula.
La majoria de les classes de l’escola tenen una biblioteca a l’aula excepte aquelles en què els alumnes consulten els llibres a la Biblioteca gran que tenim al passadís del Cicle Superior, al segon pis. És una sala plena de prestatgeries on els llibres, contes i revistes estan ben ordenats per temàtiques! Sorpresa: en aquesta biblioteca del segon pis hi trobem l’estàtua en petit de la Ratoliva i també la mascota de la biblioteca d’El Cim, en Mussi!
Les expertes bibliotecàries Natàlia i Rosa ens expliquen com funciona la biblioteca, els serveis que ofereix i quina feina hi tenen elles. Ens deixen agafar la figura de la Ratoliva per tenir-la a la classe uns dies!
Seguidament, baixem del segon pis per les escales exteriors de l’escola on podem veure el pati des de les alçades i topem amb la biblioteca de la planta baixa de l’AFA. Té una porta exterior i una porta “secreta” interior, des d’on entrem per la sala de psico!
Aquí ens trobem la supermascota os de peluix de l’AFA. Aquesta biblioteca també té moltes prestatgeries i molts contes i llibres que podem agafar en préstec per llegir a casa!
Quan tornem a la classe, amb l’ajuda de peces de lego, fem el recompte de totes les biblioteques que hem trobat, en tenim 17! També parlem de quin recorregut hem fet per tota l’escola, quants pisos hem pujat, on hem trobat la Ratoliva…
Després de la conversa, amb diferents tipus de peces cadascú construeix l’escola El Cim amb dos pisos, les escales, la biblioteca de dalt de tot, la de la planta baixa de l’AFA, el pati… Finalment, ho posem en comú, cadascú explica verbalment la seva construcció i classifiquem les escoles de dos pisos i les de més de dos pisos d’alçada. Per acabar els alumnes expliquen tota l’experiència viscuda de forma individual i també, en un full.
Al cap d’uns dies tornem la figura de la Ratoliva a la biblioteca de dalt!
Molt contents, alguns expliquen que a casa seva tenen una biblioteca a la seva habitació i altres diuen que no en tenen i que se’n faran una!











El Peix Irisat
Una altra situació d’aprenentatge es crea a partir d’explicar a la classe el meravellós conte El Peix Irisat. Ens dibuixem com a peixets de l’amic Irisat, ja que ens hi sentim així d’identificats, parlem d’on passa aquesta història, de les accions i les emocions que es desperten en el Peix Irisat…
Volem que tothom conegui aquesta bonica història! Com ho podem fer? Com els ho podem explicar?
Nens/es: Ho posem a fora al passadís.
Mestra: Però pel passadís d’I3 no hi passen totes les famílies i alumnes de l’escola!
Nens/es: Doncs a fora, al vestíbul de l’entrada.
Anem a veure les dimensions del mural, el mesurem i calculem on podem estendre un paper tan gran. A cap de les dues aules d’I3 hi cap, a la sala fan sessions de psicomotricitat… Finalment, anem al menjador i allà sí que tenim un espai prou gran per fer el gran mural tots plegats!
Després de crear el fons de l’oceà amb ceres i pintures, retallem les escates i pintem ben acolorit el Peix Irisat. I tornem a explicar el conte teatralitzant-lo fent que cadascú reculli una escata brillant que ens regala el Peix protagonista! Elaborem també unes algues amb paper de seda i finalment enganxem tots els peixos junts al mural, que ens ha quedat molt bonic.
Esperem que tothom pugui conèixer aquesta història tan entranyable observant-lo detingudament!






