ASPECTES A DESTACAR DE LES MATÈRIES
TRACTAMENT DE LES LLENGÜES
Català
És la llengua d’aprenentatge del centre. Tots els aprenentatges es fan en català excepte les hores de castellà, anglès o francès. És també la llengua que s’usa per a les comunicacions amb les famílies.
Castellà
És la segona llengua. Seguint la normativa vigent s’introdueix al cicle inicial, i s’estudia fins a 4t d’ESO. Això permet als alumnes acabar els estudis obligatoris amb un bon domini de les dues llengües oficials.
Per al treball de l’assignatura de català i castellà a Primària no fem servir els llibres de text habituals, partim de l’escriptura de textos i anem complementant l’aprenentatge de l’assignatura amb materials i quaderns específics.
Taller literari
Donem una especial importància a l’expressió escrita ja que és una eina essencial en la comunicació; per això a Primària treballem sistemàticament en grups reduïts elaborant textos a l’aula seguint un acurat procediment de treball que suposa escriure per parelles i elaborar pautes de treball. Els alumnes s’impliquin en tot el procés.
A l’ESO fem taller literari a 2n i 3r. S’analitzen textos model, s’elaboren les pautes d’escriptura i d’avaluació i els alumnes redacten els textos a l’aula amb l’acompanyament del professor.
Lectura
La lectura és l’altra gran eina de la comunicació; a primària comencem el matí llegint; a les 9h totes les classe fan lectura individual. Els nens de primer i segon, reforcen de manera individual aquest aprenentatge amb la col·laboració d’un grup d’àvies voluntàries que venen cada dia a l’Escola. A l’ESO es fomenta el gust per la lectura i es comencen a treballar textos d’autors clàssics.
Aprenentatge de la lecto-escriptura
Plantegem la lecto-escriptura com un recurs quotidià que acompanya a altres activitats: escriure serveix per comunicar-se. Això implica que des de P3 apareixen tots els sons i els tenim ben presents fins a finalitzar el cicle inicial. Aquest mètode permet que cada nen vagi aprenent a partir del seu moment evolutiu, és la filosofia del mètode global. El treball de les grafies el fem inicialment amb lletra de pal (majúscules) i a P5 anem introduïm la lletra lligada (minúscules).
Anglès
És la primera llengua estrangera. S’introdueix a parvulari en activitats lúdiques setmanals, i com a matèria a cicle inicial.
A més a més de les hores curriculars de llengua estrangera que tenen els alumnes de l’escola, impartim en llengua anglesa altres matèries i activitats complementàries: plàstica en anglès (3r, 4t, 5è i 6è de primària i 1r, 2n i 3r d’ESO), Speak english (tota la primària), English Project (tota la primària), tallers (tota la primària), anglès oral amb grups flexibles algun dels tres trimestres i complementària de modalitat a 4t d’ESO.
Francès
És la segona llengua estrangera. És voluntària i s’introdueix a 1r d’ESO.
MATEMÀTIQUES
A educació infantil es treballa des de les situacions quotidianes i l’experimentació (no tenim llibres de fitxes). A primària els alumnes tenen llibre de text, però apostem per fer unes matemàtiques més comprensives, amb activitats i material manipulatiu i/o vivencial. Per això fan una hora amb dos professors a l’aula. S’utilitza el treball cooperatiu per resoldre situacions o problemes i es valoren les diferents estratègies de càlcul que utilitza l’alumne, entenent que hi ha diferents camins per arribar a la mateixa solució.
MEDI NATURAL I SOCIAL
A educació infantil es treballa de manera global, per Projectes i aprofitant les festes i les estacions de l’any.
A Primària els alumnes no compren llibre de text, es van elaborant els seus apunts a partir de projectes, conferències o recerques. En alguns casos el mestre ho acompanya amb dossiers elaborats per ell.
MÚSICA
Creiem que el desenvolupament musical dels alumnes afavoreix la formació integral de la persona i el desenvolupament intel·lectual matemàtic. Per això tenim un projecte específic en aquesta àrea.
Les hores curriculars que tots els alumnes de primària tenen de música, queden reforçades amb hores complementàries d’aquesta matèria amb l’objectiu d’aprofundir i preparar-los a partir del nivell que s’obtindria en estudis reglats de música. Els mestres que la imparteixen tenen titulació superior de música i treballen des de la pràctica, portant instruments a l’aula i cercant el treball de l’experimentació i sensibilització.