El febrer 2019, les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, que han regentat la Casa d’Empara des del 1875, s’han acomiadat de Vilanova i es traslladen a d’altres comunitats.

Amb un acte senzill al pati de la casa, les quatre germanes que en aquest moment formen la comunitat, sor Pilar, sor Ana, sor Isabel i sor Rafaela, acompanyades per moltes germanes de la cúria o que d’alguna manera han estat vinculades a Vilanova, la junta de la Casa d’Empara, i molts amics, residents, treballadors i exalumnes, es va clausurar l’estada de les germanes a Vilanova. També hi va haver una eucaristia presidida pel senyor bisbe Agustí Cortés, i es va destapar una placa a la capella de la Casa d’Empara en record dels anys que les germanes hi han prestat servei.

Quan Magadalena Miró va fundar la Casa d’Empara el 1875 per acollir avis, àvies i orfes, va demanar a les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül que se’n fessin càrrec. Així doncs, des dels inicis han portat i han tingut presència a l’asil i l’escola La Miraculosa, més tard el Cim.  Aquesta estada només es va veure trencada durant la guerra civil en que la casa es va convertir en hospital militar.

A l’escola van portar les classes a l’edifici de la Casa d’Empara fins que a finals dels anys 50 es va construir l’edifici nou a la cruïlla amb la Rambla Principal. Quan el 1996 es va crear El Cim, algunes germanes van seguir donant-hi classes fins el 2003 (sor Francisca Mateo, sor Francisca Cano, Sor Rosa Joana Mendoza). Actualment una dels vuit membres del Patronat de l’escola El Cim és sor Maria Arrese, membre de la companyia.

Durant aquest llarg període a Vilanova, moltes germanes hi han tingut presència, i unes 70 germanes són o han estat filles de Vilanova i la Geltrú. Actualment, tant l’escola com l’asil de la Casa d’Empara, està regentada per personal laic, però volem donar gràcies a Déu per tots aquests anys de presència i treball, que han fet possible que avui siguem on som. Us trobarem a faltar.