La mundialment coneguda obra de l’escriptor Lev Tolstoi Anna Karenina situa algunes de les seves escenes més memorables en una estació de tren. A l’estació de Moscou, provinent de Sant Petersburg, l’Anna Karenina coneix a en Vronski, i a partir d’aquí la seva història pren un gir dramàtic fins que al mateix lloc, uns anys més tard, es veuen abocats a un desenllaç tràgic.

Enguany els alumnes de 4t d’ESO de l’escola El Cim han tingut l’opció d’escollir l’assignatura Literatura Universal. En el marc d’aquesta assignatura hem fet vàries sortides per espais de Vilanova que tenen certa vinculació amb els temes que hem anat tractant al llarg del curs. A tall d’exemple, vam anar a la Masia en Cabanyes quan estudiàvem el Romanticisme, al castell de la Geltrú vam llegir els contes de Canterbury, i al saló de plens de l’Ajuntament vam fer una sessió sobre Jonathan Swift, literatura i política i Els viatges de Gulliver.

El Museu de Ferrocarril és un lloc emblemàtic a Vilanova i la Geltrú. Teníem moltes ganes de trobar un tema que ens permetés fer una sessió dins de les seves instal·lacions i “l’excusa” ens la va donar la novela realista del s XIX. Parlar d’Anna Karenina dins d’un vagó de tren d’època és una experiència molt vivencial i el record d’aquesta sessió restarà per sempre més en la memòria dels alumnes que hi han participat.

Dins del vagó, asseguts al voltant d’una taula, hem llegit algun fragment de la novela i hem conegut amb més detall certs aspectes propis de la literatura russa (com per exemple l’ús dels patronímics o de certs títols nobiliaris), així com la línia argumental de la novela, característiques dels seus personatges i la intenció crítica de l’autor a l’hora de triar el tema.

Volem agrair la bona acollida que ens ha fet la direcció del museu i la seva bona predisposició a l’hora de donar llum verda a propostes pedagògiques com aquesta. 

Adjuntem algunes fotografies que hem fet durant i després de la sessió.