L’escola participa des de fa anys en el Projecte Buchenwald, projecte que va néixer a Vilanova i la Geltrú i que engloba a instituts de tot Catalunya i a diverses entitats com ara l’Amical Mathausen i el Museu del Ferrocarril. La idea del projecte es treballar en la prevenció del feixisme i en la recuperació de la memòria històrica, fent partíceps als joves del seu propi aprenentatge. En el marc d’aquest projecte,  i dins l’àrea de Ciències Socials, hem fet una sortida conjuntament amb l’Escola Pia de Vilanova.

La sortida s’ha fet els dies 1 i 2 de febrer, amb la idea treballar els camins de l’exili que van haver de fer molts dels republicans que fugien de la Guerra Civil Espanyola. Hem visitat La Vajol i el búnquer de Negrín (búnquer on s’hi va guardar l’or de la República i obres d’art del Prado), el Coll del Lli (camí per on  la nit del 4 al 5 de febrer Azaña i Companys travessen la frontera), Cotlliure (la tomba de Machado, exiliat a França), la maternitat d’Elna (Institució humanitària dedicada a ajudar dones, sobretot exiliades espanyoles i on van néixer quasi 600 nens i nenes fills de refugiades de la Guerra civil), la platja d’Argelers (camp on s’hi van tancar a uns 465.000 espanyols i espanyoles que fugien de la guerra civil) i el camp de Rivesaltes (camp de concentració que va acollir a més de 21.000 espanyols , jueus i gitanos).

La sortida, “La ruta de l’exili”, volia aconseguir que els alumnes visquessin la història d’aprop, que es passegessin pels escenaris del que expliquem a l’escola, que fossin ells els protagonistes de la història per poder entendre molt millor els fets del passat i aprendre’n pel futur. Desprès de tornar, tenim molt clar que ho hem aconseguit!

sdr

sdr

sdr

sdr

dav

dav

sdr

sdr